Preview Mode Links will not work in preview mode

Museimagasinet


Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt, stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk.

Mycket nöje!

Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef

Jun 29, 2021

Vad har folk ätit då och varför? Vilka rätter har det funnits och hur har man tillagat dem? Podden berättar om mattraditionerna i Kalmar läns olika kulturgeografiskt präglade områden, om mat och dryck hos bönderna och på godsen i 1800-talets Kalmar län och dess förändringar, om samhällsförändringarna och nya uppfinningarna, om elens införande och industrialiseringens påverkan och om matinfluenser från 1970-talet och framåt. Mat är livsviktigt för hälsa och välbefinnande. Det finns idag ett växande intresse för lokalt och regionalt producerad mat, både i Sverige och inom EU. Kalmar län har en stark livsmedelssektor. Området utgörs av en del av landskapet Småland och hela Öland. Här har de gröna näringarna alltid haft stor betydelse. Länet är och har varit ett överskottsområde för kött, fisk, mejeriprodukter, spannmål och bär. I länet lever idag lite mer än två procent av landets befolkning. Men här produceras 95 procent av landets bönor, mer än 25 procent av landets kyckling och mer än tio procent av mjölken, äggen och nötköttet.

Podden har producerats i samband med projektet Unika historiska Kalmar län, ett treårigt samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturmiljöer i regionen i samarbete med småföretag och föreningar.

För mer information: https://uhko.kalmar.se

Medverkar gör historiker Peter Danielsson och enhetschef för pedagogik för Kalmar läns museum, Tina Lindström. Inspelning produktion och formgivning av Andreas Juhl.