Preview Mode Links will not work in preview mode

Museimagasinet


Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt, stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk.

Mycket nöje!

Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef

Apr 24, 2022

När vårsolen börjar skina och växterna knoppas, spirar också känslorna.

Det här poddavsnittet handlar om kärlek. Inte bara om den romantiska kärleken mellan två personer utan också om kärleken till barn, husdjur, gosedjur eller till någon älskad som inte längre finns. Kärlek kan vara sprudlande glädje, förälskelse och lycka, men kan lika gärna förknippas med brustet hjärta, sorg, längtan och saknad. Vi dyker ner i dikter och personliga berättelser och frossar i aforismer, kända svenskars kärleksbrev, kontaktannonser, hemliga knep och sägner som alla handlar om det största i livet – Kärleken.

I studion: Annette Kronlund, Lars Larsson, Linnéa, Lagesson, Maria Kanje och Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum.

Podden är producerad inom ramen för projektet Unika historiska Kalmar län. Avsnittet om kärlek är inspelat i samband med utvecklingen av den nya Kärleksstigen i Badhusparken i Nybro. I avsnittet läses ett stycke ur Den stora kyrkan av Tove Folkesson, Öland, aforismer ur Sagt av kvinnor av Lena Pallin, en dikt av Bengt Cidden Andersson som var poet och rörmokare i Läckeby, den muntliga sägnen om Rosenkind, utdrag ur Gunilla Håkanssons text Avskedet, publicerad i antologin Körverk för 136 röster samt Carina Gyllerfelts Blekt, blått vatten ur samma antologi.